Agility med din hund

Många som skaffar hund väljer att börja i hundsporten agility. Detta är som sagt en hundsport där hunden och föraren ska klara att ta sig igenom en hinderbana på tid. På vägen kommer det finnas ett antal hinder som kan vara allt ifrån en gungbräda, tunnel eller kanske slalom som du och din hund ska försöka att ta er igenom och klara. För att vinna gäller det såklart att du måste ha genomfört banan på bäst tid.

Det måste gå undan och det finns ingen tid för misstag eller vägringar. För att klara detta är det till mycket stor fördel om du har en mycket bra relation med din hund. Om du din hund känner er

säkra och litar ni litar på varandra kommer det att kunna gå mycket bättre i tävlingarna än om din hund hade varit osäker. Det är viktigt att hunden kan lita på dig och att du lita på hunden. Då kommer ni att förstå varandra mycket bättre och båda kommer att kunna läsa av varandra och veta vad ni ska göra. I agility tävlar hundarna i olika klasser utifrån vilken storlek de har för att det ska bli så rättvist som möjligt. Men vem som helst kan hålla på med agility oavsett vilken ras hunden är i eller hur stor eller liten hunden är. Agility är en mycket rolig och underhållande sport vilket ger dig chansen att stärka ditt band till din hund och dessutom får ni båda har roligt tillsammans.

Men i den här sporten gäller det också att man måste lägga ner mycket tid. Du måste träna din hund ofta och vill du bättre måste du och din hund hela tiden träna in nya saker för att klara hinderbanorna bättre när det väl är dags för tävling. Agility är även en mycket krävande sport då allt går i mycket högt tempo. Därför gäller det att både du och din hund har förutsättningarna för att kunna börja med agility. Kondition och uthållighet är några egenskaper som både du och din hund måste har för att kunna klara av att jobba med agility.

Det rekommenderas att du inte ska börja träna din hund förrän hunden är över ett år och har vuxit klart. I agility tävlingar finns det också olika svårighetsgrader och olika typer av hinderbanor. Många tar agility seriöst och är mycket ambitiösa och jobbar sig upp för att kunna vara med i tävlingar med högre status. Men känner du att du inte har tid eller förutsättningarna till att börja med agility så finns det en chans att börja med agility där det inte finns några tävlingar och där du väljer svårighetsgrad. Vill du veta mer om agility kan det läsa om ämnet på hemsidan

Related Posts

ezy