Vänskap mellan hundar och kaniner?

Det är välkänt att hundar älskar att jaga efter flyende harar eller annat småvilt som plötsligt rusar upp ur ett buskage eller att katter och hundar gärna blir osams. Hur förhållandet mellan hundar och kaniner ser ut verkar dock mest vara till hundens nackdel. Det hela kan dock ha med storleksförhållandet att göra. Läs mer här om vänskap mellan hundar och kaniner är verklighet eller bara något som existerar i sagornas värld.

Så hanterar du olika typer av husdjur

Har du både kaniner och hundar inomhus kan du behöva vänja dem vid varandra så tidigt som möjligt, men det sunda förnuftet säger att du aldrig kan lämna dem obevakade tillsammans. Det spelar ingen roll hur mycket du litar på din hund. Vill du att olika typer av husdjur ska kunna samexistera, som till exempel hund och kanin, behöver du låta dem spendera tid i varandras närhet dagligen. Detta måste dock göras med kaninens säkerhet i fokus eftersom den ofta är mindre och heller inte har hundens kraftiga käkar med vassa tänder som kan orsaka stora skador.

Ska du ha både hund och kanin inomhus där hunden kan röra sig fritt behöver du en stadig kaninbur och tillgång till en kaninhage där kaninen kan få komma ut ur buren och röra sig friare. På zoo.se finns ett stort utbud av olika kaninhagar och du kan bland annat välja mellan kaninhage med eller utan tak som du både kan använda för inomhus- och utomhusbruk.

Övervakade möten

Om du vill att din hund och din kanin ska trivas tillsammans kan du låta dem nosa på varandra och umgås en stund, men bara när du är där. Det finns tyvärr flera exempel på nyhetsartiklar med dödlig utgång för kaninens del när kaniner och hundar stöter på varandra utan att människor är närvarande. Tyvärr är det många gånger oprovocerade hundattacker där en okänd hund av någon anledning har lyckats ta sig in på tomten och dödat kaninen i eller utanför buren.

Solskenshistorier

Myntet har dock även en annan sida och ibland finns det varma historier om hundar och kaniner som har blivit bästa vänner. I Reader’s Digest kan du läsa den här artikeln om hunden Jeannie och kaninen Chad. De är bästa vänner och ligger gärna och vilar tillsammans i solen. Jeannie räddade till och med sin kaninkompis från en besökande hund som bet kaninen i ansiktet. Jeannie kom snabbt till försvar och jagade genast bort hunden. Om hundar och kaniner verkligen kan bli vänner, som Jeannie och Chad, beror nog både på individerna och på människorna i deras närhet. Att vänskap mellan hundar och kaniner existerar kan dock ses som bevisat.

Related Posts

ezy